În România sunt peste 100 de instituţii de învăţământ superior. Le poţi găsi pe toate pe site-ul Ministerului Educaţiei, la adresa: www.edu.ro/lista-universitatilor-din-romania. Acesta e doar punctul de pornire. Nu te opri la lista universităţilor. Află ce e cu ele, ce oferă facultăţile lor. Internetul e plin de informaţie. Te aşteaptă. Ştii cum e: „are balta peşte”, rămâne doar să „pescuieşti”.

Iată cinci pastile şi o #fiolă care te ajută să te tratezi de „cum-alegi-facultatea”.

Eu pe care s-o aleg?

Alege facultatea care te ajută să-ţi trăieşti viaţa din plin! Şi în studenţie şi după. Nu te focusa ca alţii pe întrebări de genul: Dar gaşca mea? Ce se va întâmpla cu ea? Dar părinţii? Ce vor zice ei? E vorba de tine şi de o alegere importantă. E alegerea ta. Şi trebuie să o faci acum.

O facultate în care studenţii sunt vânaţi

Facultăţile de acest fel sunt în primul rând cele care te învaţă să faci ceva practic. Sunt cele legate de meserii „sigure”, cum ar fi construcţii şi IT. De prin anul trei studenţii încep să fie deja vânaţi. Nu există absolvenţi care să nu-şi găsească un job.

Banii

Există mitul salariului de 1.000 de euro daca ai o meserie care e pe val. E doar un mit. Realitatea e că poţi câştiga mult mai mult. Trebuie doar să-ţi alegi meseria care te motivează să te dezvolţi. Să-ţi placă și să te poţi trezi dimineaţa cu chef de mers la lucru.

PCR

Trebuie să fii membru PCR (pile, cunoştinţe, relaţii) ca să răzbeşti. Oriunde. FALS! Trebuie doar să fii bun şi să te stradui să fii cel mai bun! Vrei un post? Vrei să câştigi? PCR te poate strecura… însă doar tu, prin propriile puteri, poţi să ajungi la locul care ţi se cuvine.

Frica

De fapt frica nu te caracterizează! Şi nici nu te poate caracteriza pentru că nimeni nu s-a născut fricos! Nu accepta atitudinea negativă, iluziile şi balivernele trâmbiţate de toţi frustraţii care încearcă să-şi justifice propriile eşecuri spunând cât de greu este… Îndrăzneşte să crezi în tine, să alegi LIBER şi să faci. E timpul.

#IUDR

Economia are nevoie disperată de 220.000 de ingineri, iar şcoala livrează numai 40.000. Noi vrem să facem autostrăzi, căi ferate, birouri, maşini, dar nu avem cu cine…[sau criza de ingineri] Specializarea IUDR a fost creată în 1996 pentru a forma ingineri constructori capabili să lucreze cu randament maxim în contextul integrării României în Uniunea Europeană. Este cea mai dinamică specializare dintre cele care dau meserii „sigure”.